Godinu 2020., koliko god ona bila izazovna i prepuna neizvjesnosti, nikako ne možemo nazvati godinom stagnacije u maloprodaji. Trgovci investiraju u nužne sustave kao dio prilagodbe aktualnoj zdravstvenoj krizi, ali nastavljaju širiti i unaprjeđivati svoju maloprodajnu mrežu različitim oblicima opreme za trgovine i novim tehnološkim rješenjima koja im pomažu da bolje odgovore na potrebe i očekivanja kupaca.

Iako to svakom prilikom naglašavamo, nije zgorega ponoviti još jedanput jer nisu stari Latini zalud govorili da je ponavljanje majka znanja – trgovci su podnijeli veliki teret ove krize i djelatnicima u trgovinama svakako treba odati svako moguće priznanje. Trgovci su se brzo prilagođavali te su svoje operativne procese u najkraćem mogućem roku uskladili s novim uvjetima poslovanja i u tome nastavljaju dalje jer je prilagodba konstantna. Uvijek se prilagođavamo novim trendovima, a ova pandemija od svih nas zahtijeva jednu od većih prilagodbi u našem poslovnom ali i privatnom životu. Kako bi prodajni proces organizirali u skladu s novim epidemiološkim i drugim pravilima, trgovci uvelike prilagođavaju opreme svojih prodavaonica a veliku im pomoć u tome pružaju i brojne tvrtke iz segmenta opreme za trgovine. U ovom smo se osvrtu odlučili potražiti mišljenja vodećih trgovačkih lanaca koji su nam opisali svoja iskustva i prilagodbu novim uvjetima poslovanja. Svaki iz svoje perspektive – Kaufland, Konzum, Studenac i Tommy – čine vrlo veliki uzorak domaće maloprodaje pa njihovi stavovi uistinu daju uvid u to kako tržište diše u ovoj više nego izazovnoj godini.

ODGOVOR NA IZAZOV
Prvo što smo željeli saznati je kako su trgovci odgovorili na te nove uvjete poslovanja koje je sa sobom donijela pandemija koronavirusa koja ne jenjava, nego kako se čini tek se zahuktava s dolaskom hladnijih dana. Iz Kauflanda navode kako od samog početka pandemije na lokalnoj i globalnoj razini pomno prate situaciju i upute nadležnih tijela te su s ciljem zaštite zaposlenika i kupaca donijeli brojne mjere kako bi i kupci i zaposlenici bili što sigurniji. Tako je na svim otvorenim blagajnama Kaufland poslovnica postavljena zaštitna pregrada od pleksiglasa, na ulazu u sve poslovnice te u svim drugim poslovnim područjima poduzeća postavljeni su dozatori sa sredstvom za dezinfekciju ruku kao i detaljne upute za pravilno pranje ruku, a svi su zaposlenici pravovremeno dobili i detaljne higijenske upute. Nadalje, u Kauflandu je maksimalno pojačana i higijena u poslovnicama, što uključuje pojačano pranje i dezinfekciju površina koje se češće dodiruju kao što su to kolica i košare za kupce, POS-uređaji i slično.

Ante Ćurić, direktor Sektora razvoja maloprodajne mreže Konzuma, ističe kako su u tom trgovačkom lancu u jeku pandemije koronavirusa implementirali određene promjene u prodavaonicama s ciljem maksimalne zaštite zdravlja i sigurnosti zaposlenika i kupaca. Tako su rad u smjenama koje nisu u međusobnom kontaktu, redovita i detaljna dezinfekcija prodavaonica, POS uređaja, poslužnih površina i opreme, korištenje zaštitnih maski i vizira te sredstva za dezinfekciju ruku, održavanje razmaka, postavljanje pregrada od pleksiglasa i brojne druge zaštitne mjere postali dio svakodnevne radne rutine.

“Usporedo s njihovim uvođenjem unaprijedili smo asortiman te osigurali veliku ponudu artikala za dezinfekciju koja obuhvaća sredstva za osobnu njegu i sredstva za kućanstvo. Razvijali smo i opremu, imajući na umu da ona mora biti prvenstveno funkcionalna, ergonomski prilagođena kupcima, energetski učinkovita te odgovarajuća po pitanju zaštite robe kod temperaturnih režima. Posebno smo se fokusirali na svježe odjele poput samoposlužne pekarnice i kolača, gastro odjela te pakiranog mesa i ribe, razvoja kategorije i asortimana domaćih proizvoda s hrvatskih OPG-ova te razvoja programa Coffee To Go i cijele kategorije To Go s velikim brojem artikala za trenutačnu konzumaciju. Prvi smo trgovački lanac u kojem će ove godine kupci moći kupiti svježe pripremljenu hranu u potpunosti bez kontakta, zahvaljujući samoposlužnim pekarnicama, samoposlužnim gastro odjelima i samoposlužnim blagajnama”, naglašava Ćurić.

Iz trgovačkog lanca Studenac poručuju kako je u 2020. godini utjecaj aktualne pandemije osjetilo cijelo tržište pa su u svom odgovoru na te izazove još veći prioritet stavili na održivost poslovanja i kontinuirani rast uz povećanje zadovoljstva kupaca i zaposlenika. “Uz zadovoljstvo je usko vezana i sigurnost, tako da su sve naše trgovine opremljene dezinfekcijskim sredstvima na ulazu, a svima unutar prostora sugerira se držanje međusobnog, preporučenog razmaka od 2 metra, dok smo na najfrekventnijim sezonskim lokacijama instalirali i pleksiglas pregrade. No, osim sigurnosti, kupcima je i dalje važno da trgovina u koju odlaze bude funkcionalna, opremljena i vizualno ugodna, što smo ostvarili implementacijom novog formata trgovine i vanjskog uređenja cjelokupne mreže trgovina prema standardima Studenca. Isto tako, naglasak smo stavili i na svježe proizvode i TO GO ponudu jer su sve to dodatni elementi koji zasigurno utječu na iskustvo kupnje”, poručili su iz Uprave Studenca.

Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija trgovačkog lanca Tommy, ističe kako su s početkom primjene protuepidemijskih mjera i u tom trgovcu poduzeli sve korake kako bi osigurali maksimalnu zaštitu i za kupce i za zaposlenike, pridržavajući se mjera koje su propisane od stručnih službi i nadležnih institucija. “Na blagajničkim pultovima postavili smo sigurnosne barijere od pleksiglasa, postavljene su oznake za sigurnosni razmak, osigurana je dezinfekcija ruku, a omogućena je i intenzivnija primjena beskontaktnih plaćanja. Poslovnice se opremaju beskontaktnim mehaničkim stanicama za dezinfekciju, a trenutno nabavljamo nove senzorske beskontaktne stanice za dezinfekciju za 50-ak poslovnica”, naglašava Mamić te dodaje kako se ventilacijski sustavi prodavaonica gdjegod je to moguće koriste bez “recirkulacije” zraka kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju potencijalno opasne zarazne čestice. On također navodi da se SCO blagajne, samoposlužne police i vitrine za kruh te sustavi za automatski otkup ambalaže mogu smatrati unaprjeđenjem sigurnosnog aspekta kupnje gledajući kroz prizmu COVID pandemije.

SIGURNO, ALI I UGODNO
Ipak, kupci i dalje traže funkcionalan i moderno uređen prostor koji im omogućava ne samo sigurnu, već i ugodnu kupovinu. U tom je kontekstu oprema za trgovine vrlo važan element diferencijacije koja svojom funkcionalnošću i vizualnom privlačnošću zasigurno doprinosi boljim prodajnim performansama prodajnog mjesta.

O tom aspektu u Kauflandu naglašavaju da uvijek izlažu proizvode tako da ih je lako pronaći, a sve kako bi kupcima omogućili ugodnu i jednostavnu kupovinu. Pritom kao primjer navode Shelf Ready kartone koji kupcima umnogome olakšavaju kupovinu.” Također, u Kauflandu su postavljene i posebne police koje ističu odabranu vrstu proizvoda, to jest naglašavaju određeni asortiman. Primjer je izlaganje za craft piva, asortiman specijalnih čokoladnih delicija i ekskluzivne čokolade. Uz same proizvode postavljen je i informativan sadržaj s dodatnim korisnim podacima o pojedinim namirnicama”, navode iz Kauflanda.

U Konzumu pak ističu kako neprestano prate trendove i shodno tome unaprjeđuju procese izlaganja proizvoda s ciljem osiguravanja što bolje prezentacije proizvoda kupcima, svjesni da i sama oprema utječe na njihov dojam o prodavaonici, na odluku o povratku i kupovini u određenom prodajnom prostoru te odluku o kupnji određenog proizvoda.

“Zbog toga je nužno i individualno prilagođavati opremu pojedinim kategorijama proizvoda ovisno o njihovim karakteristikama te specifičnostima izlaganja. Tako proizvode koji imaju razvijena SRP pakiranja izlažemo na redovnim policama s obzirom na to da su već sami dobavljači razvili transportno, odnosno izložbeno pakiranje optimizirano za tu vrstu robe. Za taj je segment dovoljna redovna polica, no kod drugih, specifičnih kategorija poput neprehrane, kućanskog tekstila, školskog programa, malih kućanskih aparata i sl., opremu prilagođavamo tako da se maksimalno olakša punjenje robe i osigura reprezentativno izlaganje proizvoda s jasno istaknutom cijenom”, pojašnjava Konzumov menadžer Ante Ćurić.

On pritom dodaje kako opremu prilagođavaju bojom i kompleksnošću i pojedinim lokacijama pa tako za primjer ističe da neke premium lokacije posebno naglašavaju dodatnim arhitektonskim detaljima oko polica, tamnijim bojama, posebnom rasvjetom, drugačijim odabirom pločica i sl.

Dario Mamić iz Tommyja također ističe da je funkcionalan i moderno uređen prostor nedvojbeno važan segment. “Tommy je uvijek bio prepoznatljiv i po moderno i funkcionalno uređenim prodajnim prostorima te smo ulagali značajan napor i sredstva kako bi pratili trendove i bili najinovativniji na tržištu. Još krajem 2016. godine uveli smo nove elemente u uređenju: drvene obloge, grede i pergole, akcentirane zidove na svježim odjelima kao i ciglu i kamen na zidu vinoteke. Vizualni orijentacijski elementi pomažu kupcu pri kretanju poslovnicom. Odabirom opreme, grafičkim elementima apliciranim na zidovima te dekorativnom i usmjerenom rasvjetom naglašavaju se pojedini proizvodi i odjeli”, ističe Mamić dodajući kako se s posebnom pažnjom uređuju odjeli voća i povrća, vinoteke te poslužni odjeli. U ovom trgovcu posebno naglašavaju kako se opremom prilagođavaju arhitektonskim elementima u prostoru stvarajući tako atraktivnu i ugodnu atmosferu dobrodošlice već na samom ulazu u prostor trgovine.

POGLED UNAPRIJED
Intervjuirane trgovce upitali smo i za njihove aktualne investicijske aktivnosti te buduće planove u tom poslovnom području. U Kauflandu nam na to pitanje odgovaraju da su u zagrebačkoj četvrti Bukovac u rujnu otvorili svoju ukupno 40. poslovnicu na hrvatskom tržištu. Kako navode iz tvrtke, poslovnica ima sustav za održivo gospodarenje otpadom, koristi otpadnu energiju za grijanje i ima ugrađen sustav za nadzor potrošnje struje i vode, a kupcima su na raspolaganju i samoposlužne blagajne te dvije e-punionice na parkiralištu u kojima je napajanje električnih automobila potpuno besplatno. “U 2020. godini modernizirane su poslovnice Kauflanda u Karlovcu, Rijeci te u zagrebačkoj gradskoj četvrti Maksimir (Branimirova) u kojoj je promijenjen kompletan namještaj i rashladni sustav te je postavljena i štedljiva LED rasvjeta”, navode iz Kauflanda te dodaju kako konstantno ulažu u rashladnu tehniku, izgled blagajni, ali i samoposlužne blagajne koje trenutno postoje u tri poslovnice – Središće, Maksimir i Barutanski jarak. Kada je riječ o odabiru opreme za njihove trgovine iz Kauflanda ističu kako se daje prednost energetskoj učinkovitosti te korištenju prirodnih rashladnih medija kao što je primjerice CO2.

Slijedom toga, rashladne vitrine u Kauflandu imaju ugrađene komponente (staklena vrata i poklopci, EC ventilatori, LED rasvjeta, okviri visoke učinkovitosti), koje pridonose smanjenju potrošnje električne energije i to čak do 40 posto u odnosu na prethodne modele. Iz tvrtke najavljuju daljnje širenje maloprodajne mreže pa tako već početkom sljedeće godine otvaraju dvije poslovnice – u Rovinju i Biogradu na Moru, a planiraju i druge lokacije.

U Konzumu naglašavaju kako na blagajnama posebnu pozornost posvećuju ergonomiji rada djelatnica i djelatnika, ali istovremeno i pogodnostima za kupce. Tako ugrađuju duže trake kako bi veći broj kupaca mogao staviti robu na njih i postavljaju rolere u bazene kako bi kod većih kupnji roba klizila prema kupcima radi jednostavnijeg i bržeg pakiranja. Osim toga, i u velikim i manjim prodavaonicama uvode samonaplatne blagajne koje omogućavaju maksimalno ubrzavanje protoka kupaca s manjim brojem kupljenih proizvoda.

“Već duže vrijeme koristimo ih u Super Konzumima i Maxi Konzumima, a ove godine instalirat ćemo ukupno 90 takvih blagajni u manjim prodavaonicama. Kako bismo ubrzali protok kupaca, olakšali im odabir i smanjili čekanje u redovima, nastavljamo i s instalacijom samoposlužnih pekarnica pa ćemo ih tako do kraja godine implementirati u 300 prodavaonica, a za 2021. godinu planiramo i u dodatnih 150 prodavaonica”, ističe Ante Ćurić.

Osim toga, on dodaje kako su s uvođenjem LED tehnologije započeli još 2014. godine prilikom preuređenja i otvaranja novih prodavaonica i da od 2018. intenzivno rade na zamjeni rasvjete te su novi standard uveli u oko 350 prodavaonica s čime će nastaviti i u sljedećoj godini.

“Na taj način postižemo bolju osvijetljenost prostora i robe na policama i u rashladnim vitrinama, stvaramo bolji ugođaj kupovine, ali i podižemo razinu energetske učinkovitosti. Inače, u 2020. godini otvorili smo i preuredili devet prodavaonica, u skladu s planom, a u 2021. planiramo 30 novih i preuređenih prodavaonica”, najavljuje Ćurić.

NASTAVAK EKSPANZIJE
U Studencu ističu kako su ove godine, unatoč izazovima, uz novooformljeni odjel za nova otvorenja i preuređenja, otvorili 25 poslovnica od 40 koliko ih je u planu do kraja godine. “Uzevši u obzir da smo u ovoj godini akvizirali Sonik, sada i po tom pitanju slijedi spomenuto vanjsko preuređenje prema standardima Studenca, a kreće i prilagodba na procese Studenca. U konačnici, možemo reći kako je povećana i sama učinkovitost na terenu, odnosno brzina preuređenja i otvaranja trgovina, a uz to poboljšana je kontrola izvedenih radova te montaže opreme i uređaja u novim i preuređenim trgovinama. Kako bismo nastavili unaprjeđivati naše trgovine i dalje nastavljamo biti usredotočeni na daljnji razvoj tehničkih standarda i procesa”, naglašavaju iz Uprave Studenca. Od ostalih investicija iz ovog trgovca ističu kako su završeni strateški projekti preuređenja hlađenog dijela distributivnog skladišta u Pazinu i uređenja trećeg kata upravne zgrade u Omišu.

“Zadovoljni smo odrađenim poslom i bez obzira na sve izazove koji nas očekuju, s ponosom možemo reći kako smo s više od 600 trgovina glavni maloprodajni lanac na jadranskoj obali, a aktivno tražimo tržišne prilike kako bismo dodatno ojačali svoj položaj na obali, ali isto tako i ušli na nova geografska područja. Između ostalih, razmatramo i kontinentalni dio Hrvatske koji donosi dodatni potencijal za razvoj”, poručuju iz Uprave Studenca.

Dario Mamić iz splitskog Tommyja ističe kako su u 2020. otvorili dva nova prodajna objekta pri čemu je posebno značajan hipermarket u sklopu Trgovačkog centra SPOT Makarska, koji je opremljen i uređen po najsuvremenijim kriterijima te se “radi o najboljem maloprodajnom objektu na potezu od Splita do Dubrovnika”. Istodobno, Tommy je preuredio šest poslovnica u ovoj godini, a planiraju i daljnje aktivnosti u tom pogledu jer stalno moderniziraju i unaprjeđuju prodajnu mrežu pa tako do kraja 2020. planiraju otvorenje još dvije nove poslovnice.

“Naredna će godina biti sigurno izazovna, kao što je bila i 2020. jer se ne mogu u cijelosti predvidjeti gospodarska kretanja i utjecaj pandemije na gospodarstvo. Određenih utjecaja će sigurno biti i kompanije će sigurno oprezno donositi i strateške i operativne odluke. Tommy uvijek ima ambiciju širenja prodajne mreže i planovi za to postoje, a mi se nadamo da će biti i realizirani jer želimo povećati svoj tržišni udio u hrvatskoj maloprodaji”, ističe Mamić dodajući kako tome u prilog ide i činjenica da je Tommy i u Zadarskoj županiji postao tržišni lider, pored drugih županija gdje već nekoliko godina unatrag drže vodeću poziciju.

Širenje maloprodajne mreže svakako će pratiti i moderna oprema za trgovine pa tako u Tommyju ističu da su SCO blagajne postale već standard u opremanju njihovih poslovnica većega formata, a od 2018. godine ove su samonaplatne blagajne instalirane u svim novootvorenim i preuređenim hipermarketima kao i u frekventnim gradskim poslovnicama formata maximarket. Uz to, sve novootvorene poslovnice Tommyja opremljene su isključivo LED rasvjetom, dok je u sustavu Tommyja trenutno instalirano i 36 sustava za automatizirani otkup ambalaže.

“Proces opremanja poslovnica sustavima za automatizirani otkup ambalaže započeli smo još 2017. godine te nastavljamo s daljnjom implementacijom u našoj mreži jer i na taj način želimo pokazati da zagovaramo ekološki prihvatljiva rješenja i održivi razvoj”, naglašava Dario Mamić, direktor korporativnih komunikacija trgovačkog lanca Tommy.

Kao što se može vidjeti iz primjera ova četiri vodeća trgovca, ovu 2020. godinu, koliko god ona bila izazovna i prepuna neizvjesnosti, nikako ne možemo nazvati godinom stagnacije u maloprodaji. Trgovci investiraju u nužne sustave kao dio prilagodbe aktualnoj zdravstvenoj krizi, ali nastavljaju širiti i unaprjeđivati svoju maloprodajnu mrežu različitim oblicima opreme za trgovine i novim tehnološkim rješenjima koja im pomažu da bolje odgovore na potrebe i očekivanja kupaca. Tržište se razvija i ide naprijed bez obzira na to što i iduća godina može donijeti puno novih neočekivanih izazova. Ipak, uvjeren sam kako nas nakon ove i ovakve 2020. godine ništa ne može uhvatiti nespremnima. Primjer ova četiri trgovca to najbolje pokazuje.

Oprema za trgovine – Izjave

Sobočan – Dejan Sobočan, CEO
U ovoj godini izazova nije ostala pošteđena ni maloprodaja jer je globalni lockdown znatno promijenio ustaljene navike, utjecao na ponudu i potražnju, lance opskrbe i kanale prodaje. “Uhodane” online trgovine prošle su bolje, a one druge aktualna je pandemija potaknula na brzu transformaciju poslovanja. Izgledno je da će rezultat svega biti trajni rast e-trgovine, ali većina kupaca neće se odreći navike odlaska u fizičku trgovinu. Od nje će sada s pravom očekivati više od same kupnje, odnosno doživljaj koji će činiti razliku na tržištu. U tome je prilika za sve nas, kako za trgovce, tako i za dizajnere te proizvođače opreme i namještaja za trgovine. Tvrtka Sobočan iza sebe ima 20 godina iskustva te niz uspješnih projekata – od razvoja i projektiranja prodajnih prostora, opreme i namještaja, do proizvodnje i montaže.

Naši partneri, među kojima su i vodeći domaći maloprodajni lanci, ali i svjetski renomirani brendovi, prepoznali su važnost kvalitetnog prostornog uređenja i njegov utjecaj na prodajne performanse. Zajedno istražujemo navike potrošača te promišljamo i stvaramo koncepte koji kupcu nude više od mjesta za kupnju. Kreiramo prostore koji nude doživljaj i atmosferu, pričaju priču o proizvodu te potiču interakciju. Mnogi trgovci nisu zaustavili ta promišljanja u krizi i veseli nas da u nama prepoznaju dugoročnog i kvalitetnog partnera.

Naša tvrtka je i ovu krizu prihvatila kao priliku. Predah i manji intenzitet uobičajenih poslovnih aktivnosti omogućio nam je više vremena za stvaranje novih poslovnih kontakata, ali i kreativnost i razvoj novih ideja. Prvo smo krenuli od sebe i osvježili tvrtku novim vizualnim identitetom te pojačali tim novim kreativnim snagama koje će doprinijeti tvrtki u svim razvojnim fazama. Zatim smo, analizirajući novi rastući trend rada od kuće, osmislili i na tržište lansirali MOVO – mobilni ured koji u domu omogućuje profesionalne radne uvjete, a ujedno je i atraktivan dizajnerski element. Predviđamo kako život, rad i navike nakon koronavirusa neće biti iste. Potrebe i zahtjevi potrošača će se mijenjati, kao i navike i ponašanja. Mnoge industrije, odnosni sektori gospodarstva, doživjet će transformaciju, a za prilagodbu će biti potrebne nove strategije, nove ideje i inovativni razvojni koncepti. Što se tiče trgovine, ona se kontinuirano mijenja pod utjecajem razvoja tehnologije, međutim najvažnije će i dalje biti osluškivati potrošače, kreirati im jedinstveno iskustvo, odnosno doživljaj te im osigurati sigurnu i ugodnu kupnju.

Tomra Systems – Jerko Mavra, direktor
Godina 2020., s obzirom na okolnosti u kojima su se našli trgovci, dobavljači i krajnji korisnici kao kupci u maloprodaji, bila je i još uvijek jest vrlo izazovna. U usporedbi s istim lanjskim razdobljem primjećuje se određena doza nesigurnosti kad su u pitanju investicije te lagano usporavanje jer svi s neizvjesnošću gledaju u sljedeću godinu. Unatoč svemu, tvrtka TOMRA Systems, kao tehnološki dobavljač i dio opskrbnog lanca kako trgovaca, tako i krajnjih korisnika, omogućila je nesmetani rad TOMRA sustava za povrat ambalaže.

Početkom širenja bolesti COVID-19 i uvođenjem karantene, kada je bio propisan ograničeni dopušteni broj kupaca u trgovini te su uvedene mjere socijalne distance, reagirali smo i komunicirali TOMRA beskontaktni automatizirani povrat ambalaže putem TOMRA aparata. Tako smo trgovcima i kupcima omogućili da bez ikakvog kontakta vrate ambalažu kroz sustav povratne naknade. U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite na zaslonima aparata istaknuli smo animiranu poruku kako to učiniti na siguran način. Do kraja 2020. godine imamo još ugovorenih projekata i instalacija koje ćemo sa zadovoljstvom realizirati, a za 2021. godinu očekujemo stabilnije i donekle normalnije okolnosti poslovanja jer smo ipak svi donekle naučili živjeti s koronavirusom i stvorili nove navike odgovornog ponašanja. Vjerujemo da s pozitivnim očekivanjem trebamo gledati u budućnost te da ćemo izaći kao pobjednici. U 2021. godinu ulazimo s većim optimizmom i vjerom u što bolju i bržu normalizaciju svakodnevnog života, kako privatnog, tako i poslovnog.

Detas – Bojan Fišer, Sales manager
Ova godina zadala je svima jednake neugodnosti i pogodila sve sektore gospodarstva. Za nas, a i za brojna druga poduzeća, to je ujedno bila prilika da se moderniziramo i prilagodimo u pristupu kupcu, uvedemo nove strategije i alate koji će nam pomoći, ne samo da opstanemo na tržištu, već i da pomognemo našim klijentima da se njihovi planirani projekti a naši proizvodi i usluge nastave isporučivati na jedan novi i modernizirani način. Naša tvrtka se bavi energetskom učinkovitošću putem LED rasvjete te smo našim klijentima predložili određene stupnjeve digitalizacije poslovanja i nove proizvode u pogledu smanjenja potrošnje električne energije. Nakon doživljene stagnacije, projekti ulaganja u smanjenje troškova putem LED rasvjete i općenito racionalizacija poslovanja još će više dobiti na važnosti. Do kraja ove godine i djelomično u sljedećoj očekujemo pad prihoda u odnosu na planiranu realizaciju, no tijekom 2021. bi se ipak trebali vidjeti rezultati ulaganja u racionalizaciju i modernizaciju poslovanja.