Osvježivači zraka: Pod snažnim opterećenjem promocija

Osvježivači zraka, kao i većina drogerijskih kategorija, nalazi se pod sve snažnijim opterećenjem promocija. Tako je u 2015. godini vrijednosni udio promotivne prodaje iznosio 29%, dok je u 2017. narastao na 37%

Kada se u hladnim zimskim danima zatvorimo u tople domove, bitnu ulogu u osvježavanju unutarnjih prostora preuzimaju proizvodi iz kategorije osvježivača zraka.

U prosincu se, u prosjeku, kupi 60% više osvježivača u odnosu na ostale mjesece. Više od 40% ukupne vrijednosti u tom periodu ostvaruje se kroz promotivne aktivnosti uz prosječan popust od 30%.

Gledajući dva vodeća proizvođača (čiji ukupni udio u kategoriji premašuje 50%) udio promotivne prodaje tijekom prosinca raste iznad 60%, dok se prosječan popust prema krajnjem kupcu kreće oko 35%.

Promatrajući duže razdoblje, osvježivači zraka, kao i većina drogerijskih kategorija, nalazi se pod sve snažnijim opterećenjem promocija. Tako je u 2015. godini vrijednosni udio promotivne prodaje iznosio 29%, dok je u 2017. godini narastao na 37%.

Iako klasične cjenovne akcije predstavljaju najučestaliji oblik promoviranja (90% od ukupne promotivne prodaje), na značaju sve više dobivaju proizvodi s ekstra količinom po standardnoj cijeni (npr. 300 ml po cijeni standardnog proizvoda od 250 ml).