Pariška zlata Tramnicu Iločkih podruma

Na jednom od najvećih svjetskih ocjenjivanja vina Vinalies Internationales u Parizu Traminac berbe 2007. i Traminac Principovac ledena berba 2007. osvojila su zlatne medalje

Profesionalni ocjenjivači iz međunarodnih institucija iz cijelog svijeta u konkurenciji od 3500 vina iz cijeloga svijeta dodijelili su Traminacu berbe 2007. i Traminac Principovac ledena berba 2007. zlatnu medalju. Ocjenjivanje je održano krajem veljače i početekom svibnja ove godine u organizaciji Union des OEnologues de France (Francuskog udruženja enologa), a rezultati su objavljeni danas na službenim stranicama Vinalies Internationales.

Sva nagrađena vina, pa tako i Traminac 2007. i Traminac Principovac ledena berba 2007. Iločkih podruma bit će objavljenja u knjizi 1000 Vins de Monde (1000 vina svijeta) koju izdaje The Union des OEnologues de France.

principovac-ledena-berba-traminacTraminac Principovac, ledena berba 2007
Principovac je novi brend predikatnih vina Iločkih podruma nazvan prema glasovitom istoimenom vinogradarskom položaju. Vinogradi se terasasto pružaju duž brežuljaka Fruške gore, na nadmorskoj visini do 200 m, na bogatom lesnom tlu uz Dunav.

Enologinja Iločkih podruma gđa Vera Zima opisuje ovaj „Zlatni Traminac“: „Traminac Principovac ledena berba, vrhunsko je predikatno vino  dobiveno od smrznutih bobica grožđa, ubranih u iznimnim klimatskim uvjetima, za vrijeme najhladnijih zimskih dana kada se bobice se  u smrznutom stanju beru i prerađuju. Grožđe se bralo 04. siječnja 2008. godine na temperaturi od  – 12,6  C   na položaju  traminac-vrhunskiPrincipovac i sa površine  2 ha  dobiveno je  1000 litara vina. Vino je iznimne kakvoće, zlatno žute boje, bogatog i zaokruženog, punog  okusa. U mirisu izraženih mednih nota i za predikatna vina karakteristične arome plemenite plijesni. Vino koje preporučamo za posebne prigode i uz slatke deserte.“

Traminac 2007
Vrhunski traminac iz Iloka, proizvodi se od 1710. godine. Slamnato je žute do zlatno žute boje, izražene sortne arome i mirisa koji podsijeća na ružu karakterističnog samo za traminac. Traminac  iz Iloka nalazi se na engleskom dvoru od 19. stoljeća, služen je na krunidbi kraljice Elizabete II i izložen u kraljičinoj zbirci vina. Prikladan za ugodni aperitiv, odgovara uz birana jela od bijelog mesa i ribe, a posebno pristaje uz lagane deserte.