pwc-shifting-patternsČetiri ključna “elementa promjene” odredit će budući izgled tržišta, a to su očekivanja kupaca, tehnološki noviteti, novi tržišni sudionici i suradnja.

Transport i logistika suočeni su s preobrazbom u vrijeme promjena proizašlih iz načina na koji nove digitalne tehnologije, očekivanja kupaca i suradnički poslovni modeli mijenjaju izgled tržišta.

O tome se govori u novom PwC-ovom izvješću Shifting Patterns – the future of the logistics industry u kojem se tvrdi da se može očekivati velika nagrada za ravnomjerno moderniziranje segmenata sektora.

U izvješću se ističu digitalne tehnologije, analitika podataka i platformske tehnologije kao sredstva kojima se pojednostavljuje put za nove tržišne sudionike, nove poslovne modele i nove mogućnosti za “dijeljenje”.

Istraživanje PwC-a ukazuje na to da 90 % poduzeća za transport i logistiku smatra da su podaci i analitika ključni pokretači preobrazbe sektora u idućih pet godina, no 50 % ipak priznaje da je nedostatak digitalne kulture najveći izazov s kojim su suočene njihove organizacije.

Unatoč svojim očiglednim nedostacima ovaj sektor ipak je iznimno privlačan ulagačima. Od 2011. godine otprilike 160 milijuna dolara, od čega je 150 milijuna privatni kapital, uloženo je samo u digitalnu logistiku. Andrew Tipping iz Strategy& (konzultantski segment PwC-ove mreže) rekao je da već to ukazuje na to da ulagači vide priliku za nove sudionike u destabiliziranju ustaljenih tržišnih igrača, ali i za velike povrate na tržištu vrijednom 4,6 bilijuna dolara.

“Globalni sektor logistike u neku je ruku nepoznanica. Tehnologija mijenja sve aspekte poslovanja poduzeća za transport i logistiku pa će digitalna spretnost postati preduvjet za uspjeh. Pobjednici utrke u transformaciji bit će poduzeća koja najbolje razumiju i iskorištavaju niz novih tehnologija od analitike podataka do automatizacije i platformskih rješenja. Svi koji to ne učine naći će se na gubitničkoj strani i riskiraju da padnu u zaborav. Ovo je utrka za hrabre i digitalno spretne, a ulagači i tržište nagradit će pobjednike”, istaknuo je Tipping.

PwC-Shifting patterns1.jpgPwC-ovo izvješće Shifting Patterns ukazuje na to da će promjene u načinu upravljanja, kulturi i stavovima biti jednako važne kao i tehnologija koja će biti ključni pokretač promjena u sektoru. Autori su istaknuli ono što oni zovu “pet ključnih aktivnosti nekonvencionalnog vodstva” i pritom rekli da će se, neovisno o segmentu sektora u kojem posluju, poduzeća za transport i logistiku morati posvetiti jednom identitetu i usredotočiti samo na tržišta na kojima vjeruju da imaju više nego dobre šanse da uspiju.

Iako je digitalna spretnost ključni element uspjeha, u izvješću se ističe i potreba za stalnom usredotočenošću na troškovnu učinkovitost, produktivnost imovine i inovacije. No prilagodba i primjena toga u svim dijelovima poduzeća bit će ključna za prenošenje strategije u svakodnevno poslovanje.

Kultura inovacije, fleksibilnosti i stalnih izazova može se stvoriti na razini cijelog poduzeća samo kada takva atmosfera proizlazi iz samog vrha poduzeća. Zato je iskorištavanje kulture u svim aspektima poslovanja ključno. Kako bi ostvarila što veće povrate, poduzeća za transport i logistiku moraju se riješiti nevažnih elemenata, te uštede iskoristiti za ulaganja i ponude vrijednosti i neprekidno rezati troškove radi jačeg rasta.

pwc-shifting-patterns-2Naposljetku, s obzirom na nadolazeće promjene, poduzeća moraju predvidjeti kako će razvijati svoje sposobnosti. Pobjednici će razviti usluge i rješenja koja će neprekidno poticati potražnju. Kako bi to postigla, poduzeća za transport i logistiku moraju uspostaviti snažne odnose s ključnim kupcima, slušati i predviđati stanje na tržištu te aktivno oblikovati budućnost.

“Već ustaljena mreža mogla bi postati prepreka umjesto prednosti s obzirom na to da će nove tehnologije promijeniti troškovni model u sektoru i dovesti u pitanje postojeće poslovne modele”, naglasio je Tipping.