U okviru ove kategorije 26,4% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini pad udjela promotivne prodaje od 1,8%.

Kategorija vina zabilježila je rast vrijednosne i količinske prodaje u 2021. godini i to 14,3% vrijednosnog te 2,9% količinskog rasta.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

U okviru ove kategorije 26,4% vrijednosne prodaje proizišlo je iz prodaje putem cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja, što čini pad udjela promotivne prodaje od 1,8%. Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije su dominantne i čine gotovo 100% ukupne promotivne prodaje. U odnosu na 2020. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 7 posto.