Hrana za kućne ljubimce – Leaflet report: Psima suho, mačkama mokro

Suha hrana za pse i mokra hrana za mačke su dvije najoglašavanije vrste hrane za kućne ljubimce u katalozima trgovaca od početka 2015. godine

Depositphotos_59261939_originalU okviru analize kretanja u kategoriji “Hrana za kućne ljubimce” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga trgovaca promatrano kroz broj promocija i bruto oglasnu vrijednost (GAV – Gross Advertising Value). Broj promocija pritom otkriva kvantitativni odnos u kategoriji, dok bruto oglasna vrijednost predstavlja kvalitetu oglašavanja, a čine ju osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format i bruto domet letka.

SEGMENTACIJA PO VRSTAMA
Razdvojimo li kategoriju hrane za kućne ljubimce po vrstama, u periodu siječanj – srpanj 2015. godine u katalozima trgovaca najprisutnija je suha hrana za pse koja po broju promocija zauzima 30% udjela u cjelokupnoj kategoriji, a njeno vodstvo još je izraženije po bruto oglasnoj vrijednosti s obzirom na udio od 36%.

Mokra hrana za mačke na drugom mjestu nije tako daleko sa svojih 28% udjela u broju promocija i 24% u GAV-u kategorije.

lead1Slijede suha hrana za mačke koja u broju promocija drži 19%, a po kvaliteti oglašavanja 20% kategorije, dok mokra hrana za pse ima 14% udjela u broju promocija i 11% u bruto oglasnoj vrijednosti.

I grickalice za pse imaju relativno značajan udio kako po svojoj kvantiteti (8%), tako i po kvaliteti (7%) oglašavanja, dok su grickalice za mačke na začelju te imaju po 2% udjela prema oba promatrana parametra.

BRENDOVI I TRGOVCI
Od brendova hrane za mačke najviše je u prvih sedam mjeseci 2015. godine investirao Whiskas koji je u tom periodu imao 19% promocija i 20% bruto oglasne vrijednosti. Na drugom mjestu je Friskies s 12% promocija i 17% GAV-a, dok je treća Purina Felix s 10% udjela u broju promocija i 9% u oglasnoj vrijednosti.

broj promocija Kitekat je sljedeći s 8% promocija i 7% GAV-a kategorije, Hobby cat ima 5% promocija i 6% GAV-a, Kauflandov K-Classic 4% promocija i 7% GAV-a, Gourmet 4% promocija i 3% GAV-a, a trgovačka marka Plodine 2% broja promocija i 5% GAV-a. Unatoč tome što u broju promocija Filos ima 3% a Hill’s Feline 2%, obje marke nisu ostvarile bruto oglasnu vrijednost zabilježivši GAV od 0%.

gavKod hrane za pse na vrhu liste brendova pozicionirao se Pedigree s udjelom od 14% u broju promocija i čak 21% u bruto oglasnoj vrijednosti, dok mu je prvi pratitelj Darling s 11% promocija i 16% vrijednosti oglašavanja.

broj promocija -gavOstali predstavnici su ipak manje prisutni pa tako Friskies ima po 8% promocija i GAV-a, Hobby dog i K-Classic su identični sa 6% promocija i 7% GAV-a, Chappy ima 4% promocija i 5% GAV-a, dok Plodine trgovačka marka ima 3% promocija i 4% GAV-a.

lead2Pro Plan (4% promocija), Natures Menu (3% promocija) i Artu (2% promocija) su tri robne marke koje u promatranom periodu nisu ostvarile oglasnu vrijednost.

Kaufland je najaktivniji trgovac u kategoriji hrane za pse jer je u zadnjih sedam mjeseci ostvario 18,3% udjela u broju promocija. Drugoplasirani je Zoo City s 13,1%, a nisu daleko niti Plodine s 11,3% udjela. U vodećih deset trgovaca plasirali su se još Billa (7,5%), KTC (6,6%), Interspar (5,2%), Bat trgovina (4,1%), Müller (3,6%), Konzum (3,5%) i dm (2,1%).

Erlanda Ivić-Mandić
e.ivic@focusmr.com
Marko Havaši
mhavasi@hr.focusmr.com
focusmr_logo

Prethodni članakKakvi su učinci jednogodišnjih uzajamnih sankcija EU i Rusije
Sljedeći članakRexpo 2015: Međunarodni sajam investicijskih projekata