25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 22:51
KategorijeSredstva za čišćenje kućanstva – Tržište: Rast obilježio 2016. godinu

Sredstva za čišćenje kućanstva – Tržište: Rast obilježio 2016. godinu

Prodajni pokazatelji za period siječanj 2016. – prosinac 2016. ukazuju na lijep napredak u odnosu na godinu prije. Tako je količinska prodaja porasla 6,4%, na gotovo 9,2 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja uvećana za tek nešto manjih 5,9% te je iznosila 188,5 milijuna kuna

Prije nego detaljno pogledamo kakva su prodajna kretanja važno je uvodno definirati sredstva za čišćenje kućanstva te navesti da kategorija uključuje: univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje kupaonica (kada, umivaonik, pločice i sl.), sredstva za čišćenje u kuhinji (sudoper, štednjak, napa i sl.), sredstva za čišćenje podova (čišćenje/poliranje laminata i drvenih podova), abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca.

Kategorija ne uključuje: sredstva za čišćenje WC školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje WC školjki, sredstva za čišćenje i njegu namještaja, sredstva za pranje tepiha, sredstva za čišćenje prozora i stakla te proizvode za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

Vodeći proizvođači u kategoriji sredstava za čišćenje kućanstva su (abecednim redom): Colgate-Palmolive (Ajax), Labud (Sanitar, Super Jon, Permetal), SC Johnson (Mr. Muscle, Pronto), Saponia (Arf, Vim), Unilever (Cif, Domestos). Trgovačke robne marke zajedno imaju 20% količinskog udjela.

LIJEP NAPREDAK
Prodajni pokazatelji za period siječanj 2016. – prosinac 2016. ukazuju na lijep napredak u odnosu na godinu prije. Tako je količinska prodaja porasla 6,4%, na gotovo 9,2 milijuna litara, dok je vrijednosna prodaja uvećana za tek nešto manjih 5,9% te je iznosila 188,5 milijuna kuna.

Najveći dio količinske prodaje realizira se kroz supermarkete (30%), a za drugo mjesto se gotovo izjednačeno bore drogerije (22%) i hipermarketi (20%). Nešto slabije su plasirane velike trgovine mješovitom robom s 14% udjela, dobro se drže i srednje trgovine mješovitom robom s 10%, a začelje drže male trgovine mješovitom robom s 4% udjela u količinskoj prodaji.

U podjeli prema namjeni proizvoda univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva dominiraju sa 67,1% količinskog udjela. Preostalu trećinu udjela relativno ravnomjerno su podijelile sve ostale vrste proizvoda iz ove kategorije.

Prva među njima su abrazivna sredstva za čišćenje s 9,8%, potom dolaze ostala sredstva za čišćenje s 8,5%, sredstva za čišćenje podova imaju 6,8%, a na kraju su sredstva za uklanjanje kamenca s 4,3% i sredstva za čišćenje u kuhinji s 3,5% udjela u količinskoj prodaji.

I prema formi proizvoda imamo jednog vrlo istaknutog lidera s još većim udjelom. Riječ je o tekućini koja ima 72,9% količinskog udjela. Ostale forme predvode maramice s 10,9%, krema ima 8,3%, gel 5,4%, prašak samo 1,8%, a na ostalo otpada jedva primjetnih 0,7% udjela u količinskoj prodaji.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...