29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:52
KategorijeSredstva za pranje i održavanje rublja: Prodaja u slobodnom padu

Sredstva za pranje i održavanje rublja: Prodaja u slobodnom padu

prašakKoličinska prodaja kategorije sredstava za pranje rublja pala je za čak 10,8%, a omekšivača za rublje za 10,5%. Vrijednosni rezultat je ponešto bolji, no negativni trend je snažno prisutan i u financijskom pogledu

Sredstva za pranje rublja uključuju proizvode koji su namijenjeni za pranje odjeće u perilici rublja ili za ručno pranje.

Mogu biti u obliku tekućine ili gela, praška, tablete, kreme ili paste, kapsule i sapuna.

ScreenShot006U kategoriji nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima.

Vodeći proizvođači u kategoriji su (abecednim redom):
Henkel (Persil, Perwoll, Rex), Labud (Meri Merino, Oliver), Procter & Gamble (Ariel, Dash, Dreft, Tide), Reckitt Benckiser (Ava, Woolite), Saponia (Bioaktiv, Faks Helizim, Nila, Rubel) te trgovačke robne marke koje same nose 9% količinske prodaje.

PAD NA PAD
Posljednji podaci o prodaji, koji ne uključuju veleprodaju, ljekarne ni diskontne trgovine (Lidl), odnose se na period siječanj 2014. – prosinac 2014. te otkrivaju ne odviše uspješnu izvedbu ove kategorije proizvoda.

Količinska prodaja je tako pala za čak 10,8% na 26 milijuna 734 tisuće i 800 kilograma, dok je vrijednosna prodaja prošla tek nešto bolje s padom od 8% na ukupno ostvarenih 396 milijuna 727 tisuća i 700 kuna.

ScreenShot005Supermarketi su glavni prodajni kanal sredstava za pranje rublja s udjelom u količinskoj prodaji od 38%, a slijede ih hipermarketi sa značajnih 27% prodaje.

U sredini se nalaze velike trgovine mješovitom robom s 13%, srednje trgovine mješovitom robom s 10% i drogerije s 8% udjela, dok su na začelju male trgovine mješovitom robom koje imaju 4% udjela u prodaji.

Podjela prema tipu pokazuje izrazitu dominaciju praška koji čini čak 72,9% kategorije, a četvrtinu udjela (25,7%) ima tekućina/gel. Relativno su značajni i deterdženti u kapsuli (1,1%), dok ostali tipovi – krema/pasta, tableta i sapun – zauzimaju vrlo zanemarive udjele u prodaji kategorije.

SLIČNO I KOD OMEKŠIVAČA
Kategorija omekšivača za rublje obuhvaća proizvode koji su namijenjeni za omekšavanje i održavanje odjeće i tkanina, a koriste se nakon procesa pranja, pri kraju ispiranja. Mogu biti koncentrirani i nekoncentrirani.

ScreenShot008U kategoriju nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima.

Vodeći proizvođači u kategoriji omekšivača za rublje su (abecednim redom): Henkel (Silan), Procter & Gamble (Lenor), Saponia (Ornel), Unilever (Coccolino) te trgovačke robne marke koje same nose 8% količinske prodaje.U prošloj su godini omekšivači za rublje ostvarili negativan prodajni rezultat.

ScreenShot009Prodaja kategorije, koja ne uključuje veleprodaju, diskontne trgovine (Lidl) te sezonske trgovine (otvorene manje od šest mjeseci godišnje), zabilježila je količinski pad od 4,9% s ukupno prodanih 12 milijuna 974 tisuće i 600 litara, dok je vrijednosna prodaja potonula za 10,5% na ukupno realiziranih 152 milijuna 239 tisuća i 500 kuna.

ScreenShot010Od prodajnih kanala naprijed su odmakli supermarketi u kojima se proda 36% količinske prodaje kategorije, a potom su najznačajniji kanal hipermarketi s 25% udjela.

Kroz velike trgovine mješovitom robom realizira se 14% prodaje, a kroz srednje trgovine mješovitom robom i drogerije po 10%.

Na začelju su male trgovine mješovitom robom s 4% udjela. Prema koncentraciji proizvoda dominiraju koncentrirani omekšivači za rublje s čak 93,4% zastupljenosti.

Majda Babić
Junior Client Executive
majda.babic@nielsen.com
nielsen logo

Najnovije objave

Prihod Sueskog kanala smanjen za četvrtinu

Kanalom je u netom završenoj financijskoj godini prošlo 20.148 brodova, za 22,3 posto manje nego godinu ranije Prihod Sueskog kanala pao je gotovo za četvrtinu...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...